Upplands Nämndemannaförening

Tisdag 15 maj, 18:30 - Besök av en hundförare hos polisen

”Polishunden hjälper polisen”. Hundföraren Benny Andersson (”VBH, Världens bästa hundförare”) och hans hund Soda medverkar. Soda är en s.k. ”CSI-hund”, dvs. en brottsplatsundersökande hund som letar efter saliv, hår, blod och föremål som människor hanterat. Tid: kl 1830. Plats kommer vi att meddela senare. Vid fint väder kommer vi kanske att avsluta kvällen med korvgrillning.

Nämndemännens Riksförbunds årsstämma 2018

NRF’s nye ordförande Linda von Beetzen
Roine Hangvar förbundsstyrelsen (t v) och stämmans ordförande Nicholas Nikander (t h)

Den 5 maj höll Nämndemännens Riksförbund årsstämma i Stockholm. Stämman arrangerades i Rådhuset på Kungsholmen.

Stämman inleddes klockan 10:00 med registrering, kaffe och smörgås. Delegater från Upplands Nämndemannaförening var Eva Enskär och Leif Svensson.

Som ordförande för stämman hade man bjudit in Nicholas Nikander, Kommunfullmäktiges ordförande i Nynäshamn. 24-årigen Nicholas drev stämman genom alla omröstningar med stor skicklighet.

En stor del av stämman upptogs av motioner och förslag på stadgeändringar.

Justitieminister Morgan Johansson var inbjuden. Men skickade sin statssekreterare Catharina Espmark som höll ett anförande bl. a. om betydelsen av nämndemannasystemet. Hon var dock inte mottaglig för några förslag på att höja nämndemännens arvode som har legat på samma nivå sedan 2009.

En tyst minut hölls för NRF:s ordförande Marika af  Winklerfelt, som efter en lång tids sjukdom avled den 8 april.

Förbundets T f ordförande Mats Linder har under Marikas bortavaro haft hand om ledarskapet. Mats har dock sagt sig inte vilja ställa upp till val som ordförande.

Till ny ordförande valdes Linda von Beetzen. Vi önskar Linda lycka till i arbetet!

Leif Svensson, ordf.

Tisdag 17 april, 18:30 - Besök av advokat Sunita Memetovic

Det var tänkt att Leif Eriksson skulle prata om ”Några intressanta rättegångar i Uppsala, där jag medverkat som försvarare”, men han har fått förhinder:

”Jag är inbokad för att medverka i medlemsmötet den 17 april, för att berätta lite om mina rättsfall. Nu är Göta hovrätt bestämd på att jag ska vara i Jönköping hela nästa vecka, det blir lite långt att ta Uppsala en kväll.”

”Jag har istället bett en annan jurist på min byrå, betydligt mer spännande än vad jag är, att ersätta mig. Sunita Memetovic kanske några av er redan känner till. Hon är den förste kvinnliga rom på advokatbyrå, hon är dubbel världsmästare i karate, hon är med i regeringens referensgrupp för romska frågor, hon är engagerad i hedersrelaterade frågor ( som finns också i den romska kulturen, Sunita hade det inte lätt när det var köns blandade landslagssamlingar ), hon är f n med i Akilovrättegången som målsägandebiträde för ett av offren på Drottninggatan. Sunita har lovar att komma i mitt ställe, jag har lovat att hon kan prata 20-30 minuter och att ni ställer frågor”.                    

” Jag kommer gärna en annan gång”.

      Mvh Leif E

Lokal: Nämndemannarummet, Uppsala tingsrätt, Kungsgatan 49, Uppsala

Tisdag 10 april - Föreläsning i Stockholm

Nämndemannaföreningarna vid Svea Hovrätt, Kammarrätten samt Attundas, Nackas, Stockholms, Södertörns och Uppsala Tingsrätter inbjuder till föreläsning med

Magnus Sandelin, författare och journalist som i många år har granskat de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige

Magnus kommer bl a berätta om nazister, vänsterextremister och jihadister. Han tar upp ideologierna, propagandan och konkreta rättsfall. Han berättar också om personer från extremistmiljöerna som han har intervjuat, för att ge en inblick i hur radikalisering kan gå till och varför en människa blir extremist.

Plats: Svea Hovrätt, Sal 10, Wrangelska Palatset, Birger Jarls torg 16 på Riddarholmen. Du blir insläppt och avprickad på anmälningslistan vid porten. Om du kommer sent ringer du 070-788 60 10 så kommer någon och öppnar.

När: tisdagen den 10 april 2018. Lättare förtäring serveras kl 18.00. Magnus pratar 18.30-20.30.

Anmälan: senast den 25 mars till Leif Svensson, email hidden; JavaScript is required

Hjärtligt välkomna!

Anneli Johansson, Anders Hammarstedt och Leif Svensson från Upplands Nändemannaförening kom till Svea Hovrätt för att lyssna på Magnus Sandelins föreläsning om "Våldsbejakande extremism och IS". 

Tisdag 27 mars - Information om ombyggnaden

Domstolarna i Uppsala inbjuder alla nämndemän till ett informationsmöte tillsammans med våra medarbetare tisdagen den 27 mars 2018 med anledning av att vi nu startar ombyggnadsarbetet av våra domstolslokaler! Arbetena kommer att påbörjas den 19 mars 2018. Förutom representanter från våra båda domstolar så kommer ni också att få träffa de hus- och inredningsarkitekter som arbetar i byggprojektet. De kommer att berätta om inredningen i nämndemannarummet och de övriga lokaler som berörs av ombyggnaden. Något arvode utgår inte för detta möte, utan det är ett erbjudande för er som är intresserade.

Vi genomför två presentationer; kl. 14.00 respektive kl. 15.00 som kommer att äga rum i domstolarnas gemensamma personalmatsal på plan 6.

Ni anmäler er genom att maila till respektive domstol senast den 25 mars 2018 på adresserna nedan. Skriv ”Informationsmöte inredning” i ämnesraden och ange i mailet vilken tid Ni avser att komma.

email hidden; JavaScript is required                                            email hidden; JavaScript is required

Vi kommer att hämta Er i nämndemannarummet tio minuter före respektive tidpunkt.

Varmt välkomna!

Anna Maria Åslundh-Nilsson                                          Catarina Barketorp

Lagman, Förvaltningsrätten i Uppsala                                    Lagman, Uppsala tingsrätt

Detta är ett samarrangemang med Upplands nämndemannaförening, Enköping – Håbo nämndemannaförening, Domstolsverket, Uppsala tingsrätt och Förvaltningsrätten i Uppsala.

Endast för administratörer